Wat ga je nu doen met al die informatie over de nieuwe contacten? Hoe houd je ze in beeld? Hoe versterk je de relatie?
Als je een goed systeem hanteert, dan maak je van een eerste contact veel sneller een relatie. Je gaat de personen beter leren kennen. En je zult ze toekomstig veel makkelijker onthouden.
Wat je na de netwerkbijeenkomst gaat doen moet je vooraf al organiseren. Het is eigenlijk heel simpel, maar je moet het wel meteen doen. Daarom moet je tegelijk met het agenderen van de netwerkbijeenkomst er ook meteen tijd voor inplannen.
Het gaat hier om het organiseren en administreren van de kaartjes en gegevens van de opgedane contacten. Wacht je ermee dan zul je het gaan ervaren als ballast en zullen er waardevolle contacten verloren gaan. Maar als je het meteen doet, dan maak je het jezelf heel makkelijk en draagt het direct bij aan optimaal, makkelijker netwerken.
Nog vol energie en enthousiasme kom je terug van de netwerkbijeenkomst. Je hebt allerlei informatie gekregen, afspraken gemaakt en toezeggingen gedaan. Zoals je je nu voelt lijkt het of je dat nooit meer gaat vergeten. De praktijk is echter anders. Zodra je weer in het dagelijks werk terugkomt verdwijnt dit alles zo naar de achtergrond. Wat net nog het belangrijkste van alles was, kan na één afleidend telefoontje al helemaal uit jouw systeem verdwijnen.
Bewust gebruik ik hier het woord systeem. Waarom? Omdat daar de oplossing in zit voor dit probleem. Zet alle informatie die je hebt opgedaan in die paar intensieve uren netwerken zo snel mogelijk over naar een systeem dat die informatie blijvend vasthoudt.
Het menselijk geheugen is daar helaas niet de juiste plek voor. In dit geval kan je beter vertrouwen op een eenvoudig kaartenbakje, notitieboek, computer, internet, het maakt niet zoveel uit wat je gebruikt als het maar buiten jouw persoon is.
Zorg dat je een systeem hebt waarin je kaartjes, contactgegevens en aanvullende informatie fysiek in kunt bewaren. Kaartjes stop je per bijeenkomst of alfabetisch of wat jij ook prettig vindt in een kaartenbak. Overige informatie schrijf je ergens op waar je het makkelijk terug kunt vinden en je agendeert meteen alle afspraken die je gemaakt hebt. Zorg dat je dat consequent doet. Maak er een gewoonte van en je zult er veel profijt en zelfs plezier in hebben en krijgen.
Vandaag de dag hebben wij het wel bijzonder makkelijk met het bijhouden van contacten. Met de volledige acceptatie van Social Media is het bijhouden van contacten makkelijker dan ooit. Neem nu LinkedIn, daarmee heb je een prima systeem om al jouw contacten in te verwerken en sterker nog, je kunt het meteen gebruiken om met die contacten te communiceren.
Een ander bijkomend voordeel is dat vrijwel iedereen een profielfoto heeft in LinkedIn. Hierdoor is het veel makkelijker om de herinnering aan de persoon en het gesprek in gedachten terug te halen. Ook maanden later nog.
Leg dezelfde dag nog contact met de personen die je ontmoet hebt. Stuur een e-mail, sms of een berichtje via Social Media. Maak jouw berichtje aan hen persoonlijk zodat de persoon jou ook meteen weer voor de geest kan halen. Met name bij LinkedIn wil men nog wel eens een standaard, Engelstalige uitnodiging sturen. Daarmee maak je geen goede indruk. Je breekt zelfs de zorgvuldig opgebouwde indruk die je achtergelaten hebt een stukje af. Maak het berichtje persoonlijk en verleng daarmee jouw prettige contact dat je had tijdens de netwerkbijeenkomst.
Nu je toch bezig bent met het organiseren van de nieuwe contacten, sta dan ook regelmatig even stil bij wat je voor hen kunt doen. Als je daar bewust bij stil staat, dan komen er vaak personen en ideeën naar boven waar die ander wat aan heeft. Gebeurt dat?
Dan heb je meteen een kans om de relatie met jouw nieuwe netwerkcontact te verdiepen. Geef zo’n contact of idee meteen door. Of agendeer het direct op de datum wanneer je het door gaat geven. Soms maakt snelheid meer indruk of speelt er direct iets waar jouw nieuwe netwerkcontact wat aan heeft. Geef het dan meteen door. Is het minder dringend, wacht er dan gerust een dag of drie mee. Jouw nieuwe contact zal aangenaam verrast zijn dat je nu alweer aan hem denkt.
Doordat je zo bewust bezig bent met wat je voor die ander kunt doen, zul je hem ook veel makkelijker onthouden. Door je te verdiepen in zijn persoon en activiteiten houd je veel langer de persoon in jouw geheugen. Een volgende keer dat je die persoon dan ontmoet of je hem in herinnering wilt roepen, zul je merken dat je veel meer hebt onthouden. En ook dat draagt weer direct bij aan optimaal, makkelijker netwerken.
Je weet nu dat je al bij het agenderen van de netwerkbijeenkomst ook meteen verwerkingstijd in moet plannen. Begin dezelfde dag nog met het onderhouden van het contact. Organiseer de ontvangen kaartjes. Agendeer de gemaakte afspraken en kom deze na. Verdiep je in de activiteiten van het nieuwe netwerkcontact. Bedenk wat je voor hem kunt doen. Je zult dan makkelijker meer over de persoon onthouden.