Hoe ga je verder met netwerken? Hoelang moet je doorgaan met netwerken? Hoe maak je van jouw netwerkcontact een relatie?
Je bent nu bij het laatste hoofdstuk aangekomen met lezen. Er vanuit gaande dat je het hele boek hebt gelezen heb je hier tijd en energie in geïnvesteerd. Op momenten dat wat je las jou tot enthousiasme dreef en je bruikbare nieuwe inzichten gaf, ging het als vanzelf. Op momenten dat je het saai vond of het met bepaalde inzichten totaal niet eens was heb je toch doorgezet.
Dit zegt iets over jou. Het geeft aan dat je vasthoudend bent. Bij wat weerstand of andere mening blijf je doorgaan en openstaan voor wat komen gaat. Het geeft aan dat je een doorzetter bent.
Dit is precies wat je nodig hebt, wil je jouw netwerkinspanningen omzetten naar resultaat.
Die resultaten komen niet zomaar aanwaaien. Je zult er doorlopend voor moeten werken. Soms word je door je enthousiaste netwerkersgedrag verrast en direct beloond en kom je heel makkelijk tot zaken. Maar op vele momenten zul je je afvragen; “Waar doe ik het voor?” en ga je twijfelen of al jouw tijd en energie die je aan netwerken besteedt wel de moeite waard is. Dat zijn de momenten dat je net als je tot nu toe met lezen hebt gedaan, juist door moet zetten. Blijf doorgaan. Blijf vasthoudend. Blijf netwerken. Waarom? Omdat je momentum moet behouden.
Dat is de voortgang als iets in beweging is, het met relatief weinig energie in beweging gehouden kan worden. Valt alles stil, dan is er weer vele malen meer energie voor nodig om het weer in beweging te krijgen. Het kan zelfs zijn dat het weer opnieuw in beweging krijgen onmogelijk is geworden. Zie het voor je als een oude, massieve stoomlocomotief. Puffend, dampend, knarsend en stoom uitblazend komt die moeizaam in beweging.
Rijdt de locomotief eenmaal, dan houdt vrijwel niets hem meer tegen. Af en toe wat kolen bij scheppen is voldoende. Valt de locomotief stil en wordt deze niet meer onderhouden, dan roest alles vast en krijgt men de locomotief met geen mogelijkheid meer van zijn plaats.
Als je begint met netwerken dan kan dat veel tijd en energie kosten.
In het begin kom je misschien maar moeizaam op gang. Maar als je eenmaal in beweging bent en alle inzichten uit dit boek gebruikt dan blijkt netwerken op een dag heel gemakkelijk te gaan. Je hebt iets in beweging gebracht. Dat heeft veel energie gekost. Maar eenmaal in beweging is er veel minder energie nodig om in beweging te blijven. Af en toe hoef je jezelf alleen maar weer wat aan te scherpen, zodra je merkt dat je teveel in je comfort zone blijft zitten. Maar je blijft in beweging, je blijft netwerken en je behoudt daarmee momentum!
Als je na een aantal netwerkbijeenkomsten wat successen hebt behaald en in tevredenheid stopt met netwerken, dan kun je straks weer helemaal opnieuw beginnen. De contacten die je had opgedaan zul je weer helemaal opnieuw moeten leggen. Je hebt dan je momentum verloren.
Je moet nu zelfs helemaal opnieuw beginnen met een achterstand, want je wekt de indruk bij andere netwerkende ondernemers dat je alleen maar aanwezig bent als je wat nodig hebt. Als het je goed gaat en jij druk bent, ziet men je niet. Gaat het je slecht en heb je de anderen weer nodig, dan ben je er weer. Daar schuilt een gevaar in waar niet veel over wordt gesproken. Maar waar door andere netwerkende ondernemers wel naar wordt gehandeld.
Wat je moet doen is het momentum houden. Het netwerken gaat nu optimaal en makkelijker dan ooit. Eerste netwerkcontacten zijn inmiddels uitgegroeid naar prettige relaties. Sommige relaties hebben zelfs tot zaken geleid. Houd dit momentum vast. Zorg dat je continu in beeld blijft bij al die mede-ondernemers met hun eigen netwerk. Daarmee maak je netwerk overstijgende connecties.
Heb je succes, deel dit dan met de personen die daar aan bijgedragen hebben. Bedank ze in ieder geval. Houd ze op de hoogte. Gaat het je slecht af met de zaken, maak daar geen geheim van.
Overdrijf niet met dramatische verhalen, maar wees ook geen gesloten boek. Je zult merken dat het delen van lief en leed tot veel hechtere relaties leidt. En hechtere relaties doen meer voor elkaar.
Doe ook regelmatig iets terug voor de organisaties waar jij regelmatig komt netwerken. Het maakt niet eens zoveel uit wat je doet, maar waardeer altijd hun tijd en energie die zij voor jou investeren met het organiseren van netwerkbijeenkomsten. Wees een dankbaar mens.
Nu je momentum hebt gecreëerd blijf dan ook werken aan het uitbouwen van de relaties. Neem regelmatig de tijd om je te verdiepen in activiteiten van anderen en blijf met hen in contact. Kun je zonder eigenbelang iets voor die ander doen? Doe het! Leg contacten tussen ondernemers uit jouw netwerk met die ander als je een kans of voordeel voor hen ziet. Doe je dat, dan zul je merken dat jij ook regelmatig weer spontaan in contact gebracht wordt met anderen. En dat is natuurlijk helemaal optimaal en makkelijk netwerken.
Natuurlijk informeer je je contacten ook over jouw activiteiten. Dat moet je doen. Want uiteindelijk gaat het om de handel. Men weet nu wie jij persoonlijk bent. Zorg er vanaf nu ook voor dat men altijd weet wat jij voor die ander kunt doen! Houd daarbij altijd in gedachten dat iedere ondernemer redeneert met “What’s in it for me?” Dus als je over jouw activiteiten bericht, geef dan ook altijd aan wat het voor die ander doet. Welk probleem lost het op? Wat voor winst kan die ander ermee behalen? En kijk verder. Wat voor voordelen bied jij die de ondernemer graag doorgeeft aan zijn netwerk. Bedenk goede motivaties waarom hij dat zal doen.
Alles wat je hebt gelezen is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen met netwerken. Ik heb dit boek geschreven om die ervaringen met jou te delen. Het is mijn diepste wens dat jij met de inzichten die je uit dit boek hebt opgedaan nog meer succes behaalt dan dat je al hebt. Mocht dat zo zijn, laat het mij dan eens weten en laten we elkaar inspireren met succes.
Met hartelijke groet