Hoe kun je je goed voorbereiden op een netwerkbijeenkomst? Waarom ga je naar die netwerkbijeenkomst toe? Hoe zorg je ervoor dat je jouw kostbare tijd optimaal benut tijdens de netwerkbijeenkomst?
Met dit hoofdstuk krijg je inzicht hoe je je beter voor kunt bereiden. Je zult zelfverzekerder zijn. Je zal je tijd beter gaan besteden en je zal vaker optimaler resultaat behalen.
Door vooraf de tijd te nemen om de bijeenkomst in gedachten te doorlopen, staat garant voor het beste resultaat dat je uit de bijeenkomst kunt halen!
Dit is een bewezen feit uit de praktijk van het netwerken. Waar het hier om gaat, is het visualiseren van jouw aanwezigheid en handelen op een netwerkbijeenkomst.
Wat gebeurt er als je vooraf de tijd neemt om de bijeenkomst te visualiseren? Waarom zou je dat eigenlijk altijd moeten doen voorafgaand aan ieder gesprek? Wat maakt van iemand die vooraf de bijeenkomst visualiseert, een succesvoller netwerker dan de persoon die dat achterwege laat?
Op deze vragen ga ik je alle antwoorden geven. Die antwoorden komen rechtstreeks uit de praktijk en zijn gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen.
Dat succesvol handelen op een netwerkbijeenkomst begint met het vooraf visualiseren van de bijeenkomst waar je naar toe gaat. Waarom dat zo belangrijk is? Het heeft te maken met het behalen van jouw doelen! Met het visualiseren heb je de sleutel in handen waardoor je zelfverzekerd iedere bijeenkomst in kunt gaan.
Of je nu een gesprek met één persoon gaat hebben of dat je in een zaal met duizenden personen binnen gaat komen. Visualiseer de bijeenkomst vooraf en je komt automatisch uit bij jouw doelen. En daar gaat het om; het bereiken van jouw doelen!
Het stellen van doelen is bij alles wat je doet natuurlijk belangrijk en helemaal bij netwerkbijeenkomsten. Het bezoeken van netwerkbijeenkomsten bevat namelijk een onzichtbaar, ontastbaar en daarmee nauwelijks merkbaar gevaar. Een gevaar dat maar weinig mensen durven te zien of bespreekbaar willen maken. Uitingen van dat gevaar herken je vrij snel maar om je ertegen te verzetten is vele malen moeilijker dan er onbewust in meegaan. Het is het gevaar van blijven hangen in de comfortzone.
Als gebied is de comfort zone moeilijk aan te wijzen. Maar je kunt de comfort zone herkennen aan hoe je je voelt. Als iedere vorm van nervositeit ontbreekt, als je je bovenmatig zelfverzekerd voelt, als je denkt dat je alles in de hand hebt, als je denkt dat je geen moeite hoeft te doen, als je tevreden bent met de situatie, dan zit je in de comfort zone. En wat is daar nu zo gevaarlijk aan zal je nu denken? Het gevaar is dat je stil staat in een dynamische omgeving! Het is als onderkoeld raken en bevriezen. Als je ingesneeuwd raakt en je dreigt te bevriezen, dan is het vreemde dat je dat als mens nauwelijks als angstig ervaart.
Dit terwijl je gewoonweg aan het overlijden bent. De eerste momenten van kou merk je goed en ben je bewust van. Dat zijn de momenten die pijn doen, je hebt het koud en daar verzet je je tegen. Maar er komt een moment dat je een keuze moet maken tussen de pijn blijven voelen en je blijven verzetten of het verzet opgeven en rustig en heerlijk onderdompelen in een zachte, dodelijke slaap. Dat is vergelijkbaar met het moment of je ervoor kiest om te blijven presteren of dat je ongemerkt steeds dieper wegzakt in tevredenheid en tot stilstand komt in jouw comfort zone.
Waar het om gaat is dat je tijdens de netwerkbijeenkomst continu uit je comfort zone moet treden om het beste resultaat te behalen. Het continu uit je comfort zone treden vergt veel energie, kan erg confronterend met jezelf zijn, kan deuken slaan in je ego en kan je in situaties brengen waarbij je zou willen dat je onzichtbaar was. En toch moet je het structureel doen voor het beste resultaat. Mocht je nu denken; “Nou dat valt wel mee hoor, ik voel mij wel comfortabel bij een netwerkbijeenkomst.” dan is dat meteen het bewijs van de aanwezigheid van het nauwelijks merkbare gevaar. Als je dit zo ervaart, dan haal je simpelweg niet het beste uit jouw tijdsinvestering.
Hoogstwaarschijnlijk praat je wat met bekende mensen. Of blijf je de hele bijeenkomst hangen in een groepje “mede comfortabelen” en kan je een prima oordeel vellen over de kwaliteit van de koffie. Maar misschien denk je; “Ja maar ik ken hele goede netwerkers die er heel comfortabel bijlopen. Die zitten echt wel in hun comfort zone.” Vergeet dat maar. Dat is niet zo. Deze mensen zijn, en dit wordt een moeilijke uitspraak, comfortabel omdat ze buiten hun comfort zone kunnen zijn.
Je komt op de netwerkbijeenkomst om nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe contacten op te doen, nieuwe relaties te leggen. Je bent op zoek naar nieuwe kansen. Je bent doorlopend bezig bestaande kansen uit te bouwen. Uiteindelijk moet dat leiden tot zakelijk commercieel succes. Netwerken is dus gewoonweg een kostbare investering van energie, tijd en daarmee geld. Daarom moet je de bijeenkomst net zo goed voorbereiden als iedere andere investering.
Daarom moet je doelen stellen en die doelen bereik je makkelijker door voor te bereiden met visualiseren.
Dat is een logisch gevolg van de werking van ons brein. Alles wat een mens maakt of presteert ontstaat in twee keer. Eerst bedenk je het bewust of onbewust, vervolgens voer je het uit. Dit gaat bij vele dagelijkse dingen automatisch en valt je misschien niet eens op. Maar probeer het gerust even uit. Begin maar aan willekeurig iets. Ga iets doen en controleer achteraf maar eens wat er eerder was, het resultaat of de gedachte daaraan.
Nu is het zo dat hoe beter je een beeld vormt van wat je gaat doen en wat je wilt bereiken, hoe meer succes en resultaat je zult behalen. Rationeel heb je jouw doelen als je naar de netwerkbijeenkomst gaat wellicht vooraf wel vastgesteld. Je stelt jezelf bijvoorbeeld tot doel minimaal tien visitekaartjes te verzamelen. Of een ander meetbaar doel. Dat gaat je echt wel lukken. Maar door de bijeenkomst vooraf te visualiseren ontstaat er iets magisch waardoor alles wat je doet makkelijker, als het ware automatisch gaat.
Als je de bijeenkomst op deze wijze voorbereidt kun je volledig vertrouwen op je onderbewuste. Dit gebeurt als je voorafgaand aan het evenement in gedachten de hele bijeenkomst al doorloopt. Vooraf neem je alle informatie die je over de locatie, organisatie en deelnemers kunt vinden door. Vervolgens ga je geheel ontspannen met je ogen dicht op een rustige plek zitten. In gedachten ga je de hele bijeenkomst door van aankomst tot vertrek. Je ziet jezelf binnenkomen. Je ziet jezelf mensen begroeten en je legt kort de eerste contacten met een groet, glimlach of oogcontact. Je loopt rustig de hele ruimte door en maakt je een voorstelling van hoe jij daar tussen de mensen loopt.Je voert in gedachten al een aantal gesprekken met nieuwe contacten. Je ziet jezelf naar mensen toelopen en jezelf voorstellen. Je voelt jezelf goed, zelfverzekerd en ontspannen. Als je al specifiek weet wie je zeker wilt spreken, dan stap je in gedachten al op die persoon af. Je ziet jezelf op een prettige manier met die persoon in gesprek en je ziet jezelf al je kaartje uitwisselen met die persoon.
Wat er gebeurt als je op deze wijze de bijeenkomst voorbereidt is dat je tijdens de bijeenkomst volledig kunt vertrouwen op je onderbewuste. Je gaat automatisch zelfverzekerd overkomen want in de beleving van jouw onderbewuste ben je al eerder op de bijeenkomst geweest. Je gaat automatisch doelgericht te werk. Ieder rationeel gesteld doel ga je automatisch behalen alsof het geen enkele energie kost. Men gaat jou zien als een prettige, ontspannen gesprekspartner. Het zal je opvallen dat meerdere mensen zullen denken dat jij al vaker onder deze mensen bent geweest ook al is het voor jou de eerste keer. Je zult merken dat mensen naar jou toekomen in plaats van dat jij je moeizaam in gesprekken met anderen moet proberen te mengen. Dit enkel en alleen door het vooraf visualiseren van de bijeenkomst.
Het vooraf visualiseren heeft ook nog een ander, bijkomend voordeel. Om dat voordeel goed in te kunnen schatten heb je wel enige ervaring en zelfkennis nodig. Waar gaat het hier om?
Tijdens het visualiseren kan je wel eens tot een onverwachte conclusie komen dat de bijeenkomst eigenlijk helemaal niet de moeite waard is om te bezoeken. Om deze conclusie te kunnen trekken moet je wel heel eerlijk tegen jezelf kunnen zijn. Want let op, als je gewoon tegen de bijeenkomst op ziet, dan vind je die redenen heel snel. Je neemt jezelf dan al snel in de maling en praat jezelf aan dat de bijeenkomst het bezoeken niet waard is.
Maar laten we ervan uitgaan dat je de kracht en wil hebt om je daartegen te verzetten. Als je al visualiserend tot de conclusie komt dat jouw bezoek aan de bijeenkomst niet echt bijdraagt aan jouw doel, dan kan je de tijd die je daarmee wint op een betere manier besteden. Zo kan het zijn dat je heel gericht een aantal specifieke mensen wilt spreken. De vraag is dan of de bijeenkomst daar wel de juiste omgeving voor is. Wellicht kan je ze beter gericht bellen en uitnodigen voor een afspraak. Maar zoals gezegd, dit is een bijkomend aspect van het vooraf visualiseren dat in jouw voordeel kan werken. Je zult hier zelf ervaring mee op moeten doen om dit aspect goed te kunnen interpreteren.
Visualiseer de bijeenkomst vooraf. Bekijk de ruimte vooraf via het internet. Beleef de bijeenkomst vooraf in gedachten en zie je in gesprek met de mensen die je wilt spreken. Bedenk wat jij voor die personen kunt doen (daarover in hoofdstuk 7 meer).
Weet waarom je naar de bijeenkomst toe gaat. Als je weet waarom je gaat dan ga je daar vanzelf naar handelen. Je krijgt dan automatisch een zelfverzekerde houding. En daar houden mensen van. Dat maakt het leggen van contact veel makkelijker en maakt dat andere mensen makkelijker naar jou toekomen.