Dan is er nog het aspect dat de ander zich gehoord moet voelen. De ander moet bevestiging krijgen dat je hem goed begrijpt. Want zolang dat niet bevestigd is, dan is jouw gesprekspartner nog helemaal in gedachten bezig met zijn verhaal en is er geen ruimte voor aandacht voor jou.
De kunst en eigenlijk enige methode om deze bevestiging te geven is het exacte gevoel en de exacte woorden van de spreker terug te koppelen. Let op, het gaat hier om een exacte weergave. Niet om jouw interpretatie. Ook het alleen zeggen van “Ik begrijp wat je bedoelt” is onvoldoende. Nee, een exacte weergave is de enige juiste methode om een bevestiging te geven in woord en beleving te geven.
Zo’n exacte weergave wordt direct door jouw gesprekspartner herkend, want het zijn zijn eigen woorden die hij terug hoort en zijn eigen emotie die je toont. Dat zorgt ervoor dat jouw gesprekspartner zich gehoord voelt en er ruimte ontstaat om naar jou te gaan luisteren. En je weet nu dat zolang die ruimte er niet is, het voor jou geen zin heeft om jouw verhaal te vertellen.
Wat is zo’n exacte weergave dan? Een voorbeeld. Iemand vertelt je met een boos gezicht hoeveel ellende hij heeft gehad met een bepaalde zaak. Zelfs zijn handen knijpt hij van woede en ergernis nu nog dicht en zegt hoe ontzettend kwaad hij wel niet was toen die zaak speelde. Jouw reactie daarop kan dan zijn; “Je was ontzettend kwaad toen die zaak speelde.” Terwijl je dit zegt weerspiegelt jouw gezicht zijn boosheid en knijp je ook je handen dicht en voelt de woede. Dat is alles, een exacte reflectie. En nu houd je je mond.
Jouw gesprekspartner kan nu verder, want heeft in zijn eigen woorden bevestigd gekregen dat jij hem begrijpt. Hij ziet aan jouw lichaamstaal ook dat je zijn woede echt begrijpt alsof je het voelt. Er zal nu snel ruimte ontstaan voor jouw verhaal. Dat moment herken je snel want jouw gesprekspartner leidt dat meestal zelf in met de woorden; “Maar ja genoeg daarover. Vertel eens iets over jou?” Nu weet je dat je gehoord gaat worden. Begin nu maar te praten maar blijf peilen of je de aandacht van jouw gesprekspartner vasthoudt.