Laten we bij het uitgangspunt blijven en ervan uit gaan dat de organisatie een helemaal goede badge voor jou klaar heeft liggen. Waarom moet je deze dan altijd gebruiken? Waarom mag je deze nooit zomaar vervangen door jouw eigen kaartje of zelfgemaakte badge? Je weet al dat dit met een stukje respect naar de organisatie te maken heeft. Maar het gaat verder. Het heeft te maken met iets wat mensen onbewust doen. Het heeft te maken met het ongemerkt je zelf buiten de groep plaatsen. Het is één van de onzichtbare, ontastbare, onbewuste drempels die het verschil kan maken of jij moeilijker of makkelijker in contact komt. Het is iets dat voorkomt uit oeroud menselijk gedrag.
Mensen zijn sociale wezens die altijd op zoek zijn naar herkenning en samenhang met de mensen in hun directe omgeving. Dat is basisgedrag dat je als kind feilloos aanvoelt maar waarbij je als volwassene niet meer zo bewust stilstaat.
Als kind wil je aan de ene kant opvallen om de aandacht te krijgen maar je wilt nooit de uitzondering zijn. En daar gaat het om. Je wilt niet de uitzondering zijn. Ook als netwerker wil je aan de ene kant wel opvallen maar onbewust wil je niet de uitzondering zijn. En daar komt de functie van de badge weer in beeld. Met de badge van de organisatie ben je één met de mensen in jouw omgeving. Dat stelt jou bewust maar hoogstwaarschijnlijk onbewust op je gemak. In een oogopslag zie je allemaal “gelijken” om je heen. Dat maakt het netwerken een stuk gemakkelijker. Organisatoren van goede netwerkbijeenkomsten weten dit. Daarom zorgen zij ervoor dat iedereen een zelfde soort badge heeft. Dat versterkt direct de beleving van de onderlinge band tussen de aanwezigen. En daardoor ontstaat er direct gemakkelijker contact tussen de aanwezigen.
Als jij nu met een eigengemaakte, afwijkende badge rondloopt dan word je door de mensen om jou heen onbewust als een vreemde beschouwd. Een soort van indringer. Men zal je in de praktijk niet verstoten of afwijzen. maar je creëert zelf een onbewuste drempel die het verschil maakt. Het verschil tussen moeizaam netwerken en ontspannen en makkelijker netwerken. Dat verschil uit zich met name als het leggen van contacten tijdens een netwerkbijeenkomst van het begin af aan al wat moeizaam verloopt. Dat komt gewoonweg wel eens voor. Soms zit je simpelweg niet zo goed in de flow van het ontspannen, makkelijk netwerken. Maar juist dan zul je merken dat je met jouw eigengemaakte, afwijkende badge jezelf nog ongemakkelijker gaat voelen. Je wordt weer het kind dat wel op wil vallen maar niet de uitzondering wil zijn.
In hoofdstuk 1 van dit boek heb ik je verteld dat netwerken het continu buiten jouw comfort zone treden is als je het beste resultaat wilt halen. Verwar dit uit jouw comfort zone treden niet met het gevoel van “het kind dat de uitzondering is”. Het bewust buiten jouw comfort zone treden werkt als adrenaline, het jaagt je aan.
Het gevoel van “het kind dat de uitzondering is” werkt verlammend, ontmoedigt je en remt je af. Als dit verlammende, ontmoedigende afgeremde gevoel je ooit overkomt, verlaat dan gerust de bijeenkomst, besteed je kostbare tijd die dag aan andere zaken. Bedank bij vertrek natuurlijk wel de organisator en laat een positieve indruk achter.