Ook hierbij geldt weer het uitgangspunt dat je ervoor moet zorgen dat je een goede, blijvende indruk maakt op de gever. Neem het kaartje net zo zorgvuldig in ontvangst als dat je jouw kaartje aanbiedt. Neem het in ontvangst. Ik doe dat als het even kan ook met twee handen. Kijk de persoon aan en luister naar wat hij zegt. Bedank deze hartelijk voor het kaartje. Bekijk het kaartje zorgvuldig aan de voor- en achterkant en geef een positieve oprechte mening over het kaartje, de kleur, vormgeving of de informatie die je ziet. Zie je iets bijzonders aan het kaartje, spreek dat dan uit. De gever zal je maar al te graag vertellen hoe die bijzondere vormgeving of kleur tot stand gekomen is. Houd het kaartje gedurende het gesprek met de gever in jouw hand. Kijk er af en toe naar en zorg dat de gever dat ook ziet. Aan het einde van het gesprek stop je het kaartje pas rustig in je binnenzak of mapje dat je daarvoor hebt.
Sta je met meerdere mensen tegelijk te praten, houd dan het kaartje van de persoon met wie je spreekt bovenop. Dit vergt enige handigheid maar wen je vanzelf aan.
“Waarom zou ik dit allemaal zo doen?” Vraag je je misschien af?
Dat heeft te maken met het geven van aandacht en het in herinnering houden van het gesprek na de bijeenkomst.
Allereerst toon je veel aandacht en respect voor de gever als je zijn kaartje zorgvuldig en serieus in ontvangst neemt en behandelt. Dat is al een reden op zich om het zo te doen. Dat is een kwestie van hoffelijkheid en beleefdheid. Vervolgens help je jezelf het gesprek te onthouden door het kaartje tijdens het gesprek in beeld te houden. Door het kaartje in beeld te houden zul je merken dat je later het gesprek veel makkelijker in gedachten weer terug kunt halen als je naar het kaartje kijkt. Door afwisselend de persoon in de ogen te kijken en naar het kaartje te kijken gedurende het gesprek, zie je later de persoon gewoon weer voor je als je zijn kaartje ziet. Dit helpt ook sterk bij het onthouden van de naam van de persoon in kwestie. Er gebeurt namelijk iets in jouw hersenen waardoor je beelden makkelijker onthoudt dan woorden. Het voor je ogen zien van het kaartje roept in het geheugen al snel de associatie op met de naam van de bijbehorende persoon of het bedrijf.
Als jij de persoon en het kaartje in gedachten aan elkaar verbindt, dan kun je als je de persoon ontmoet het kaartje in gedachten zien met daarop zijn naam. Dit werkt ook andersom. Als je het kaartje ziet, kun je het gezicht van de persoon erbij oproepen. Dit vergt wel wat oefening maar het resultaat draagt weer direct bij aan het maken van een goede indruk en dat maakt het de oefening om deze vaardigheid te krijgen waard.
Het tegenovergestelde werkt in negatieve zin overigens net zo. Als je geen aandacht besteedt aan het kaartje. De gever en het kaartje niet tijdens het gesprek “aan elkaar verbindt”, het kaartje achteloos in je zak stopt, dan vind je een tijd later een kaartje in jouw opbergsysteem en vraag je je af “Wie is dat in hemelsnaam?”.