Je weet nu hoe je oogcontact legt. Je weet nu ook hoe je handen schudt. Maar dat zijn slechts onderdelen van het geheel. Deze onderdelen komen bij elkaar in jouw gehele houding.

Jouw totale houding is alles bepalend en maakt het verschil tussen moeizaam netwerken en ontspannen, makkelijker netwerken.

Met jouw houding kan je het verloop van het gesprek volledig bepalen. Beweeg je een beetje naar voor, dan versterk je bij de spreker het gevoel dat je interesse in hem hebt. Beweeg je teveel naar voren, dan verandert dat gevoel van interesse al snel in een onbehaaglijk gevoel van te dichtbij zijn en kan je zelfs dreigend overkomen.
Beweeg je midden in het gesprek teveel naar achter dan kan er een gevoel van des-interesse ontstaan.

Dan heb je ook nog de positie van jouw armen en benen. Heb je jouw armen gekruist over elkaar terwijl je staat, dan geeft dat al snel een gesloten, afstandelijke indruk. Zit je zichtbaar wijdbeens op een stoel of bank dan is dat weinig charmant.

Zo zijn er vele posities en houdingen die je aan kunt nemen en voor iedere positie gelden, zowel voors als tegens. Maar om het eenvoudig te houden, onthoud dit; “Wat je teveel doet is qua houding zelden goed.”

Een goede houding die jezelf het best eens voor de spiegel kunt bekijken is een neutrale houding. Je staat hierbij rechtop, schouders rustig naar achter en weer iets laten zakken. Buik in, maar voorkom dat je met een gorillaborstomvang staat. Je armen laat je los hangen en je handen haak je met de vingers ontspannen als een kom in elkaar. De binnenkant van je handen naar boven en een beetje naar voor gericht. Je vormt met je handen als het ware een kom waarin je van alles kunt ontvangen. Doordat je vingers in elkaar geschoven zijn voorkom je meteen nerveus gepeuter of erger nog nagelbijten (ik noem dit expleciet, omdat ik dat zelf onbewust doe).