Ga op de eerste bijeenkomst die je hebt bij een groepje onbekenden staan. Zeg niets. Ga er gewoon bij staan. Doe dit de eerste keer zonder badge en let op hoelang het duurt voordat men je aanspreekt. Let ook op hoe men je aanspreekt. Doet men dit gemakkelijk of onhandig, een beetje stuntelend een vraag zoekend met de twijfel of ze je met u of je aanspreken. Heb je dit gedaan? Ok, op naar deel twee van dit ervaringstestje.
Maak je los van dit groepje. Speld je badge op de juiste plaats op (wat die juiste plaats is, komt later nog aan de orde) en zoek een ander groepje onbekenden op. Ook nu ga je er gewoon bij staan en zeg je niets. Let ook nu weer op hoelang het duurt voordat men jou aanspreekt. Duurde dat langer of korter dan de eerste keer zonder badge? Let ook eens op hoe men jou aanspreekt. Is dat onhandig en stuntelend of veel steviger en directer met het noemen van jouw naam en bedrijfsnaam? Probeer dit eens een aantal keer uit en je ontdekt vanzelf de antwoorden.
Waarom is dit inzicht nu zo belangrijk? Omdat het bij netwerken er steeds weer om gaat om snel met zoveel mogelijk mensen in contact te komen. Contacten die je na de bijeenkomst verder uit gaat diepen. Het is de optelsom van alle inzichten die je in dit boek opdoet, die het grote verschil maken tussen moeizaam netwerken met matig resultaat en optimaal, gemakkelijk netwerken met een overweldigend resultaat. Een detail als een goede naambadge is één aspect dat aan makkelijker netwerken bijdraagt.
Het dragen van een goede badge op de juiste plaats is iets wat je absoluut altijd moet doen als de gelegenheid daartoe is. En bij netwerkbijeenkomsten is die gelegenheid er eigenlijk altijd. Het doel is tenslotte voor iedereen om nieuwe contacten op te doen en daar hoort het dragen van een badge bij.