Het ontwerpen van visitekaartjes is een leuk traject. Je kunt er helemaal in op gaan om op een stukje karton van een paar vierkante centimeter van alles te vertellen wat jij belangrijk vindt. Dan komt er ook nog een supermooi logo op, vind jij, waar je helemaal mee wilt uitbeelden wie jij bent en waar jouw bedrijf voor staat.

Vervolgens moet het kaartje beschreven worden met een mooi lettertype en als het even kan ook nog met wat extra achtergrond kleur en als klap op de vuurpijl, een afwijkend model dat je driedubbel open kunt klappen. Dat je dit op een dag gaat doen daar heb je helemaal gelijk in. Het is leuk en er kan absoluut een fantastisch, uniek kaartje uitkomen waar je immens trots op bent.
Toch is mijn advies, begin hier op zijn vroegst pas mee als je een netwerk hebt opgebouwd. Waarom? Omdat de indruk die jij als persoon achterlaat vele malen belangrijker is dan het kaartje. Je leest dit boek neem ik aan omdat je meer netwerkresultaat wilt hebben. Dat resultaat haal je omdat jij je na het lezen van dit boek, jezelf als onvergetelijke persoonlijkheid weet te presenteren. Of je vervolgens een mooi, eenvoudig of chique duur kaartje overhandigt heeft daar weinig invloed op. Sterker nog. Als je het goed doet, dan ontvang je alleen maar kaartjes en geef je alleen de belofte terug dat je na de bijeenkomst de persoon op Linkedin uitnodigt. Maar daar kom ik later nog op terug.
Maar laten we er nu vanuit gaan dat je van start wilt gaan met netwerken en je een kaartje wilt hebben. Hoe moet dat kaartje er dan uitzien? Het gaat hier om wat je op het kaartje zet en hoe het kaartje bijdraagt aan het leggen van nieuwe contacten.

Het belangrijkste van het visitekaartje is dat jouw voornaam, achternaam en bedrijfsnaam op enkele meters afstand duidelijk te lezen zijn. Doe dit in een standaard lettertype in de kleur zwart tegen een witte achtergrond. Om het een beetje op te maken kun je ervoor kiezen om de bedrijfsnaam in een apart gekleurd blok te zetten maar let op dat het goed leesbaar is op meters afstand. Houd je dus bezig met leesbaarheid en laat de vormgeving maar voor later.

Wat zet je verder op het kaartje? In ieder geval jouw telefoonnummer, e-mailadres en website.
En wat doe je met de achterkant? De achterkant moet beschrijfbaar zijn en er moet een stuk blanco ruimte zijn waar geschreven kan worden. Op de achterkant zet je ook weer in het groot, goed leesbaar jouw bedrijfsnaam. Zo kan men altijd jouw bedrijfsnaam zien ongeacht hoe het kaartje ligt. Sinds jaar en dag hebben wij op de achterkant ook een scanbare QRcode*, maar die zal op een dag wel vervangen worden door een ander technisch aardigheidje. Augmented-Reality* zou een leuke volgende stap zijn.

Een andere praktische tip van technische aard voor als je een kaartje maakt, is om te controleren of het ontwerp ook goed wordt herkend door (mobiele) scanapparatuur. Zelf gebruik ik momenteel CamCard* op mijn Android* toestel. Dat is heel handig. Het kaartje wordt als afbeelding opgeslagen en de gegevens worden automatisch aan de contactpersonen op het toestel toegevoegd.

Waar het om gaat is dat men het kaartje met de meest basale gegevens kan lezen op enkele meters afstand ook bij matig licht. Waarom is die leesbaarheid zo belangrijk? Dat is omdat de ontvanger van jouw kaartje de gegevens wilt lezen! Het klinkt misschien raar maar wees je daar bewust van en zorg dat iedereen jouw kaartje makkelijk kan lezen. Daarmee onderscheid je je ook meteen weer van vele anderen want vele visitekaartjes zijn simpelweg niet goed leesbaar. Dat irriteert de ontvanger ervan en dat is het laatste wat je wilt dat die irritatie in verband gebracht wordt met jouw persoon.

* Google even naar die termen als die nog onbekend zijn