Het Netwerkersboek!

makkelijker en efficienter netwerken met meer en succesvoller resultaat
netwerken in de praktijk voor zelfstandigen, ondernemers ZZP en vakspecialisten
Auteurs: Peter Klink | Liesbeth Pak

Donald Suidman

Het netwerkersboek is een handige survivalgids voor netwerkbijeenkomsten. Het boek helpt je vooral om je zenuwen te bedwingen.

Is netwerken eng? Ja. Goed netwerken haalt je uit je comfort zone, en dat is per definitie eng. Denk dus niet dat jij de enige bent die er tegenop ziet, dat doet iedereen. Zelfs de auteurs van het Netwerkersboek, Peter Klink en Liesbeth Pak.Geruststellend vertellen ze in dit boek over hun zenuwen, en de momenten waarop ze door de grond hadden willen zakken.

Klink en Pak zijn in 2011 de samenwerking aangegaan met het uitbouwen van de onderneming EHBOdoos.nl, een bedrijf dat ehbo-dozen verkoopt en onderhoudt. Hun klandizie is in theorie elk bedrijf, en dus ligt het voor de hand dat ze veel tijd steken in netwerken. Daar zijn ze handig in, zo is gebleken. Zowel in 2011 als 2012 werden ze uitgeroepen tot Netwerkers van het jaar door de Utrechtse netwerkclub Open Coffee Domstad. Dat bracht hen op het idee om hun ervaringen en adviezen in een boekje te bundelen.

In Het Netwerkersboek geven de auteurs praktische en originele tips om het beste resultaat uit netwerkbijeenkomsten te halen. Hoe maak je je entree? Waar draag je je badge? Hoe maak je het eerste contact?
Het boek gaat vooral over netwerken op speciaal daarvoor georganiseerde bijeenkomsten,  zoals die van Open Coffee, Club van 25 en allerhande businessclubs. Je vindt daar vooral ondernemers en zzp’ers, die in een ontspannen sfeer kennismaken en kijken of ze iets voor elkaar kunnen betekenen.

Zorg dat je alleen gaat, is een belangrijke tip. Vermijd dat je met de hele bijeenkomst tegen een collega of vriend staat te praten. Bereid je voor. Visualiseer de ruimte, bekijk die op internet. Zie jezelf in gesprek met de mensen die je wilt spreken, en zie de tien visitekaartjes die je na afloop meeneemt. Met dat soort trucs overwin je je angst. En Klink en Pak hebben nog veel meer tips daarvoor.

Zorg dat je een badge hebt. En waar draag je die? Bij voorkeur hoog en rechts, zodat je gesprekspartner tijdens het handen schudden je naam kan lezen. Overhandig je visitekaartje altijd met aandacht, tipt Peter Klink. ‘Overdrijf gerust. Zelf gebruik ik twee handen en bied het kaartje met een lichte knik van het hoofd aan terwijl ik de ontvanger vriendelijk aankijk.’

Het boek heeft aan de ene kant een blauw omslag, aan de andere kant een roze. Het zijn eigenlijk twee verhalen: netwerken gezien door een man en door een vrouw. Liesbeth Pak beschrijft in het roze deel  hoe haar eerste pitch in het water viel, en hoe ze daarna eindeloos heeft geoefend op haar verhaal in 30 seconden.
Ook nazorg komt uitgebreid aan de orde. Wat doe je als je weer op je werkplek zit met de verzamelde visitekaartjes? Zorg dat je nog dezelfde dag alle toezeggingen en afspraken vastlegt er ermee aan de slag gaat.

Aldus: Donald Suidman

Over Donald Suidman / BigBusiness Publishers
Uitgeverij BigBusinessPublishers maakt kennisproducten voor een breed publiek van hoger opgeleide professionals. We begeven ons graag op verschillende terreinen, zoals veilig werken, carrière, zorg en onderwijs en duurzaamheid.
BigBusinessPublishers heeft als missie om informatie zeer toegankelijk aan te bieden en praktisch bruikbaar te maken.

Het Netwerkersboek! alleen hier verkrijgbaar

Vandaag voor 17:00 uur besteld, de volgende werkdag in huis

€ 24,95

Gratis verzending met PostNL 24 uursservice!

Betaal gemakkelijk met iDeal

Recensies